Nev Cottee : Madrid

 


De titel Madrid, het nieuwste album van singer-songwriter Nev Cottee, laat zich eenvoudig verklaren. Sinds enige tijd woont Nev in Madrid, doordat hij een Spaanse dame leerde kennen. De door Matt Carroll van Central Station Design gemaakte hoes is al een verhaal op zich. Op de hoes wordt “De Gitaarspeelster” van Johannes Vermeer afgebeeld, zij het hier geblinddoekt.

In 1974 werd het schilderij uit Kenwood House in Londen gestolen door leden van de IRA, die het schilderij dreigden te verbranden op St. Patrick's Day. Enkele maanden later leidde een anoniem telefoontje de politie naar het kerkhof van St Bartholomew's in Smithfield, Londen. Daar stond het schilderij verpakt in een avondkrant tegen het hek. Het is onbekend of er losgeld is betaald. Central Station Design maakte onder andere alle mooie hoezen van the Happy Mondays en Black Grape.

De verhuizing naar Madrid heeft Nev de nodige inspiratie opgeleverd. Hij houdt tot op zekere hoogte van de manier van leven in de Spaanse hoofdstad : . "I love the way life works here. It's organised chaos. Walking the neighbourhoods of Lavapiez and La Latina you begin to see how everything is perfectly balanced… how to eat, how to party and then how to relax! When it all gets too much I run away to the English countryside.”.

Het chaotische en hectische van die stad hoor je goed terug in het geweldige, instrumentale titelnummer. Madrid opent ook met een instrumentale compositie, het korte, enigszins mysterieuze en intrigerende Map to the Stars. Menigeen zal het reeds vrijgegeven Renunciate, langzaam voort meanderende, voorzien van de onweerstaanbare achtergrondvocalen van Caroline Sheenan al kennen.

Af en toe klinkt natuurlijk weer de invloed van Lee Hazlewood in de instrumentatie van de songs door. Madrid werd dan al omschreven als “Lee Hazlewood fronting Spiritualized”. Over het algemeen zijn het vrij korte songs, enige echte uitschieter is het zeven minuten durende, wat Oosters aandoende Under the Skin. Favoriete tracks zijn de aanstekelijke nummers Johnny Ray, A Million Years en het liefdesliedje Angela, wat niet voor iemand in het bijzonder blijkt te zijn geschreven. Het album sluit in stijl af met het serene All’s Well That Ends Well.

Nev maakte al een viertal fraaie albums, Madrid is misschien wel zijn mooiste, voor mij in ieder geval zijn meest intrigerende en hopelijk wordt het eindelijk zijn doorbraak naar een groot publiek, hij verdient dat dubbel en dwars.

Theo Volk

Releasedatum : 21 oktober 2022 Wonderfulsound

Website : https://www.facebook.com/NevCotteeBand