Laïs : De Langste Nacht

 


De hemelse stemmen van Jorunn Bauweraerts, Annelies Brosens en Nathalie Delcroix uit Kalmthout wisten mij zo’n vijfentwintig jaar geleden meteen te verleiden. Niet alleen mij, zelfs in Oor was toen van hun debuutalbum Laïs een lovende recensie te vinden. Een album waarop (eeuwenoude) folkmuziek met wereldmuziek gecombineerd werd tot aan een a cappella gezongen versie van Sinéad O’Connors In This Heart.

Door de jaren heen verschenen, slechts met tussenposes, nieuwe albums. Dat had onder andere te maken doordat Nathalie Delcroix samen met partner Bjorn Eriksson al vele jaren het succesvolle duo Eriksson Delcroix vormt, dat prachtalbums uitbracht als For Ever, Heart Out of Its Mind en Magic Marker Love (met het Sun Sun Sun Orchestra). In 2019 werd het vijfentwintigjarige jubileum gevierd met het album 25, met daarop succesnummers als ’t Zoutvat, Kanneke en uiteraard ’t Smidje, de single waarmee het succes begon.

Een jaar later houdt helaas Annelies Brosens het voor gezien, maar gelukkig worden Nathalie en Jorunn op De Langste Nacht nu begeleid door hun partners Bjorn Eriksson en Tomas De Smet, die samen een verleden delen in Zita Swoon.

De Langste Nacht ontstond in Coronatijd. Het begon met muzikale ideeën van Bjorn en Tomas, die in de thuisstudio werden opgenomen. Hierna vertrokken de dames met dit basismateriaal naar een klein, romantisch huisje op een kasteeldomein in Bretagne, op zoek naar teksten en zanglijnen die erbij hoorden. Het eindresultaat is een ijzersterk en avontuurlijk folk/popalbum, waarop de nodige Oosterse invloeden en uitheemse ritmes doorklinken.

De dames staan alweer twee jaar te popelen om te kunnen optreden, gelukkig begint voor hen aanstaande zaterdag hun De Langste Nacht Tournee, wat hun ook op 18 november in de Cacaofabriek in Helmond zal brengen. Ze worden op het podium bijgestaan door multi-instrumentaliste en zangeres Esther Lybeert (The Antler King, ex Hooverphonic), gitarist Tom Theuns (Aurélia, ex Ambrozijn) en drummer Roel Poriau (Rumbaristas, ex Think of One). Laatstgenoemde is ook op het album te horen.

Laïs heeft na al die jaren nog steeds niets aan kwaliteit ingeboet, integendeel, De Langste Nacht is misschien wel het mooiste album uit hun oeuvre, met zekerheid hun meest avontuurlijke.   

Theo Volk

Releasedatum : 2 september 2022 Laïs Records/[PIAS]

Website : https://www.lais.be/