Anne-Marie Giørtz : Echoes of Our Memories

 


Alweer acht jaar geleden verscheen het intrigerende Capital Punishment for Cars van de ervaren Noorse zangpedagoge, dirigent, multi-instrumentaliste en zangeres Anne-Marie Giørtz. Van het dozijn nummers op dat album betrof het zeven gedichten van haar overleden vriendin en dichteres Fran Landesman. Tijdens hun dertig jaar durende vriendschap had Landesman de gewoonte om haar nog niet gepubliceerde gedichten naar Giørtz te sturen. Voor vijf songs werd de muziek geschreven door Guttorm Guttormsen.

Zijn bedrage blijft deze keer op het nieuwe album Echoes of Our Memories beperkt tot de song Rules for the Cleaning Lady. Guttormsen zette het gedicht van sociaal activiste Beatrice Hawley op muziek. De overige vijf zijn op muziek gezette gedichten van Fran Landesman. Drie ervan deed Anne-Marie alleen. Bij Dust en Unlit Room kreeg ze hulp van haar man Eivind Aarset, die het album ook op uitmuntende wijze produceerde.

De songs geven mij de indruk dat er een lang rijpingsproces aan vooraf is gegaan. Het album vormt veel meer geheel dan de voorganger. De bezetting die het album opnam was klein, hoofdzakelijk door Anne-Marie (zang, piano), Eivind Aarset (gitaren, bas en elektronica) en Anders Engen (drums, percussie, synthesizer en dobro).

Zoals men het album zelf omschrijft dekt volledig de lading, waar ik verder niets aan toe te voegen heb :  “Teksten over de lichte en donkere kanten van het leven worden door Giørtz met verstilde intensiteit gepresenteerd. De muziek door het hele album heen is ruimtelijk, maar nooit leeg of statisch. Het stroomt en ebt, met zacht herhalende motieven die organisch evolueren, verschuivend om nieuwe texturen en stemmingen te creëren, soms subtiel, soms dramatischer, maar altijd volgens de lyrische eisen van het nummer.”. Het album maakt op mij zeker zoveel indruk als de intrigerende voorganger. Warm aanbevolen!

Theo Volk

Releasedatum : 5 april 2024 In Your Dreams (Independent)

Website : https://www.facebook.com/AnneMarieGiortz/