Historian : Mythologies

 


Joris Boerma begon Historian in eerste instantie als een soloproject. Alle liedjes op het debuutalbum Mythologies zijn door hem geschreven en dateren uit die beginperiode. Op het onder leiding van producer Harmen Ridderbos (Town of Saints) opgenomen album kreeg Joris hulp van Lissie van de Laar (keys, zang), Niek de Vries (drums) en Ravi Pakker (bas). Pas in oktober 2022, toen de plaat nagenoeg klaar was, besloten ze met z'n vieren verder te gaan, echt als band.

De interesse in de band kwam hierna al snel, in januari 2023 stond men al op Eurosonic en later dat jaar deed men mee aan de Popronde. Ook won men de Friese Talent Award. De groepsnaam Historian verwijst naar Joris’ studie Geschiedenis aan de Universiteit van Groningen. Hij mag zich dan ook graag verdiepen in de muziekgeschiedenis. Zo kwam hij via Amy Winehouse uit bij de 27 Club, waarbij hij vooral gefascineerd raakte in het levensverhaal van blueslegende Robert Johnson. Over wie het verhaal gaat dat hij zijn ziel aan de duivel verkocht zou hebben. Hell Over Holy Water gaat over die hedendaagse folklore met de duivel. Er zitten dan ook blues invloeden in hun muziek.

De meeste liedjes hebben thema's rond grote verhalen, vooral de (Griekse) mythologie in songs als Don't Look Back en Apollo. Ook zitten er wel wat persoonlijke songs tussen, die meer dienen als verhalen over jezelf of obstakels overwinnen. Daar is Deeper End een goed voorbeeld van. Tot mijn favoriete songs behoort zeker het liedje All My Friends Are Off to War. Joris over de gegroeide importantie ervan : “Het is een song die veel relevanter is geworden dan in eerste instantie was bedoeld. Het is geschreven in september 2021 en werd na de invasie van Oekraïne veelzijdiger. De song is ook bedoeld als een algemeen lied tegen oorlog voeren in dezelfde trend als die van de zestiger jaren (door landjepik-grootmachten en dictators), wat in de laatste paar jaren alleen maar meer is geworden helaas.”. Het reeds als single vrijgegeven Lady of Fire behoort voor mij ook tot de hoogtepunten, mede dankzij het opzwepende vioolspel van Heta Salkolahti (Town of Saints).

De hoes van Mythologies is opvallend. “De afbeelding komt uit een fotocollectie van het Amerikaanse Congres, rond 1941. Er is een muziekleraar die een kinderkoor dirigeert, en het is zo leuk te zien hoe alle kids reageren op die leraar. Elk kind zorgt weer voor een nieuw verhaal, en dat vonden we heel goed passen bij Mythologies. Daarna is onze drummer Niek lekker aan de bak gegaan met de vormgeving.”, aldus Joris.

De bandleden hebben duidelijk een voorliefde voor vintage apparatuur en kleding. Ook heeft Joris een paar jaar terug zijn lange haar ingewisseld voor een dertiger/veertiger jaren coupe. Joris is een zanger die veel passie in zijn zang legt. De groep maakt ook optimaal gebruik van dynamiek en gaat de nodige eigenzinnigheid niet uit de weg. “De echte charme van Historian als band is hoe we de muziek live gearrangeerd hebben en invullen, daar komt de kracht van ons vieren goed naar boven!”, aldus Joris. Die grote kracht zullen ze ongetwijfeld willen gaan tonen tijdens de komende releasetour. Nederland is een erg talentvolle groep rijker!  

Theo Volk

Releasedatum : 5 april 2024

Website : https://musicbyhistorian.com/