Daniël Tomàs : Pictures II

 


Tegenwoordig schijn je bijna overal speciale dagen voor te hebben. Zo blijkt vandaag 28 maart World Piano Day te zijn. Mooie aanleiding voor pianist Daniël Tomàs van der Duim om vandaag zijn tweede volwaardige album Pictures II uit te brengen.

Het album werd opgenomen in zijn eigen Arnhemse woonkamer, waarbij oplettende luisteraars omgevingsgeluiden zullen ontdekken. Bij de uitvoering van de zelfgeschreven stukken wordt van der Duim op viool bijgestaan door Annelieke Marselje.

Op zijn eerste EP Pluviophile stond Daniël’s identiteit als dromer en dagdromer centraal. De tweede EP Halycon ging dieper in op de betekenis deze dromen, met nummers zoals Dirge over verlies en Ruin geïnspireerd op de Slag om Arnhem (1944). Het nummer Halcyon nodigde uit om verlies te accepteren en vooruit te kijken. Het album sluit af met het nummer Satori, een Japans woord voor "begrijpen," wat de luisteraar uitnodigt tot introspectie.

Het dromerige aspect komt ook weer tot uiting op Pictures II, ook doet de muziek bijzonder evenwichtig aan. Van der Duim omschrijft zijn intenties als volgt : “Ik probeer de luisteraar uit te nodigen om even te ontsnappen aan de wereld en tot rust te komen. Mijn muziek is vaak gebaseerd op persoonlijke ervaringen en emoties, maar ik probeer geen letterlijke verhalen te vertellen. Het gaat meer om het overbrengen van gevoelens en sferen. Mijn doel is om mensen uit te nodigen om even te ontsnappen, te ontspannen en hun verbeelding de vrije loop te laten terwijl ze luisteren. Ik wil een soort evenwicht creëren waarbij mensen zich kunnen laten meevoeren door de muziek zonder volledig in zichzelf gekeerd te raken.”.

Tijdens de liveshows die Daniël speelt, combineert hij piano en elektronische apparatuur om een bijzondere sfeer neer te zetten. Hij improviseert en nodigt de luisteraar uit te luisteren en te ontspannen.

Theo Volk

Releasedatum : 28 maart 2024 Revanche Records

Website : https://www.danieltomasmusic.com/

 

Daniël Tomàs live:

28-03 NIJMEGEN : De Vereeniging (albumrelease show)

01-04 UTRECHT : TivoliVredenburg

25-04 EINDHOVEN : Muziekgebouw Eindhoven (uitverkocht)

01-05 ARNHEM : Luxor Live

05-07 KRAGGENBURG : Wilde Weide