Leif de Leeuw Band : Mighty Fine

 


Vorige maand werd Leif de Leeuw voor de negende keer op rij tot beste blues-rock gitarist van de Benelux uitgeroepen. Zijn band heeft dan ook niet over succes te klagen, het heeft een geduchte livereputatie. Gewapend met een grote hoeveelheid vintage instrumenten trok men naar de studio van producer Sven Figee (Sven Hammond), die Mighty Fine samen met Rowyn van Wijnen produceerde. De bedoeling was om het livegeluid zo goed mogelijk te benaderen, wat uitstekend gelukt is.

De reacties op de eerste vrijgegeven single Hard to Hold waren dan ook erg enthousiast. Het nummer heeft dezelfde opgewekte, aanstekelijke vibe als de klassieker Jessica van The Allman Brothers Band. De band deed al drie keer een succesvolle tournee met repertoire van The Allman Brothers. Ze brachten in 2019 zelfs een livealbum onder de naam Plays the Allman Brothers Band uit. Geen wonder dat af en toe de kenmerkende sound van die band doorklinkt in het geluid van de Leif de Leeuw Band.

Grotendeels werd het repertoire door Leif en zanger Sem Jansen geschreven en door de band gezamenlijk gearrangeerd. Toch was er ruimte voor improvisatie en niet al te lange solo’s. Figee was een uitstekende keuze als producer. In het ter ziele gegane programma “Matthijs Gaat Door”, begeleidde hij live de nodige artiesten, waaronder Leif de Leeuw, op voortreffelijke wijze met zijn band. Figee is op de eerste zeven nummers te horen op Hammond, Fender Rhodes, Moog, akoestische piano en Wurlitzer.

Wat de Leif de Leeuw Band bijzonder maakt is dat men twee drummers heeft. Bovendien beschikt men met Sem over een meer dan uitstekende zanger. Verder kreeg men wat hulp van Willem ’t Hart (Hammond), Aristo Tziniolis (trompet) en Carlo Banning (saxofoon). Een speciale vermelding verdient de door de wol geverfde zangeres Berget Lewis. Zij geeft met haar doorleefde, soulvolle vertolking van Neil Young’s Southern Man het een nieuwe dimensie. Mighty Fine doet zijn titel meer dan recht aan! Voor een uitgebreid overzicht van de liveoptredens zie hier.

Theo Volk

Releasedatum : 22 maart 2024 Coast to Coast/VSN

Website : https://leifdeleeuw.com/