The Rusty Zippers : Wait! There’s More!

 


Anderhalf jaar na de zeer succesvolle voorganger Film Dust krijgt het al een opvolger.  Dit debuutalbum van het door de wol geverfde Belgische duo Ed De Smul en Tom De Poorter was destijds razendsnel uitverkocht.

Zoals ze het zelf bescheiden omschrijven maken ze authentieke Americana. Volgens Tom is Wait! There’s More! een beetje een samenvatting geworden van alle genres waar ze allebei fan van zijn, van John Hiatt en Johnny Cash tot aan gospel/folk blues en singer-songwriter. Zeven van de negen songs zijn van de hand van Ed, die ze meestal vanuit de losse pols schrijft. Soms blijkt achteraf dat er een rode draad door de songs loopt en deze keer zijn dat vooral de thema’s over ouder worden, verlies van vrienden en gemiste kansen.

Als kind droomde Ed soms ervan op de trein springen en de wereld te gaan verkennen. Het bijzonder fraaie Night Train vertelt het verhaal van een jongen die dit daadwerkelijk doet en niemand merkt het op. Een nummer over ouder worden is The Road waarbij je het gevoel hebt dat alles snel voorbij gaat en dat je met de resterende tijd de dingen moet doen die je nog wil doen. Come On In is een nummer over het geval dat er niets mis is om je te laten troosten en zorg aan te nemen van anderen als het moeilijk gaat. Tegenpolen blijken ondanks grote verschillen regelmatig tot elkaar aangetrokken te voelen, dit thema wordt bezongen in Black and White.

Ook deze keer werd er in alle rust opgenomen in Toms eigen Sugarbird Recordings studio, welke volgepropt is met vintage zestiger jaren opname apparatuur. Op het instrumentale Spring Blues is de mondharmonica te horen van Bart De Clercq. Helaas verloor Bart op tragische wijze het leven bij een motorongeluk in 2013. Op het gevarieerde Wait! There’s More! worden de songs vooral door het heerlijke, vaak relaxte snarenwerk naar een nog hoger niveau getild. Het album had al snel een verslavende uitwerking op mij en ik verwacht dan ook dat deze keer de fysieke exemplaren snel op zullen zijn. Voorlopig staan er helaas alleen in België optredens gepland.

Theo Volk

Officiële releasedatum : 12 april 2024 Independent

Website : https://poorter.be/the-rusty-zippers/

 

The Rusty Zippers live :

12-04 IEPER : Ypres Blues, releaseshow

19-04 LEDE : Koning Ezel

20-04 POPERINGE : Volksspelencafé Het Mysterie

11-05 LILLE : Zanzibal Festival

31-05 DIKSMUIDE : 4AD, voorprogramma Jake La Botz