Bob uit Zuid : Heilig

 


Het tegen de stroom in zwemmen zal rapper Bob Dijkshoorn ongetwijfeld meegekregen hebben van zijn bekende vader Nico. Bob uit Zuid is als rapper de vreemde eend in de bijt op het Excelsior label. Maar eigenlijk ook weer niet, want hij maakt hiphopmuziek zonder gebruikmaking van elektronica, live ondersteund door fuzz-gitaren en orgel. Zijn frisse en tegendraadse muzikale kijk en keuze voor niet alledaags bezongen onderwerpen zorgde ervoor dat zijn gelijknamige debuutalbum Bob uit Zuid een groot succes werd.

Niet de gebruikelijke cliché onderwerpen die je vaak hoort bij rappers, maar bijvoorbeeld een autobiografisch liedje als  Karpervissen. Sinds hij lang geleden zijn eerste karper ving is hij nog steeds geregeld langs de waterkant te vinden. Net als zijn vader Nico mag hij trouwens graag een boek lezen en op zondagmiddag is hij regelmatig met vrienden te vinden in Café De Bok. In Café De Bok bezingt hij dit bruine café, waar de glazen vaak vies zijn. Ook zingt hij over de zelfkant van de maatschappij, zoals in Hoer van Stalingrad. Het debuut werd verrassend genoeg geproduceerd door zijn goede vriend Tim Knol, die hij waarschijnlijk zal kennen via zijn vader Nico.

Opvolger Heilig werd echter geproduceerd door vaste gitarist Prins Claus, ook bassist en beatmaker Stier uit Oost (AKA Sem Egter van Wissekerke) was weer van de partij. Op Curlen geeft Brussels’ trots Zwanger Guy acte de présence en op Volvo raast Willem van Personal Trainer mee in Bob's bolide. Ook deze keer leidt Bob je onnavolgbare wijze door zijn unieke eigenzinnige universum. Altijd rechtdoorzee, regelmatig gecombineerd met een portie absurdistische humor. Ook nu weer kan hij van kleine dingen gelukkig worden, zoals in Tiny House :

“Jeuk van de grote ruimtes

Ik ben leuk in foetushouding

Teut van de minibar in m'n kleine keuken  

Uitzicht op veulens

Pis hier in een putje

Ja hier gelukkig”

De muzikale invloeden variëren van Beastie Boys tot The Black Keys en Osdorp Posse. Af en toe hoor je trouwens de markante stem van Philip Bloemendal van het Polygoonjournaal voorbijkomen. Het fraaie, opvallende artwork van het meegeleverde boekje is van Ismay Schaduw. Heilig gaat Bob en zijn maatjes ongetwijfeld de nodige nieuwe fans opleveren, daar ben ik heilig van overtuigd.

Theo Volk

Releasedatum : 29 maart 2024 Excelsior Recordings

Website : https://showcase.fm/bobuitzuid

 

Bob uit Zuid live :

05-04 GRONINGEN : Simplon

01-05 UTRECHT : Ekko

09-05 AMSTERDAM : Melkweg