Sam Lee : songdreaming

 


Het lag voor de hand dat de samenwerking met producer Bernard Butler een vervolg zou krijgen na de bijzonder fraaie voorganger Old Wow. Een album dat bedolven werd onder lovende recensies. The Daily Telegraph concludeerde “A sublime album that demands to be heard in the 21st century” en The Observer omschreef het album als “A dazzling fusion of nature and song”. Ook op zijn vierde album songdreaming is de natuur een belangrijk thema.

Dat blijkt al uit opener Bushes and Briars, gemaakt in combinatie met de documentaire “The Nightingale’s Song” met Sam Lee, die vanaf mei 2024 online te zien is via Emergence Magazine. Voor deze bestaande traditional Bushes and Briars, schreef Sam een nieuwe tekst. Het is een ode aan de nachtegaal, die helaas in het Verenigd Koninkrijk met uitsterven wordt bedreigd. Naast documentairemaker is Sam activist en is hij een moderne uitvoering van Alan Lomax en Cecil Sharp, die allebei oude songs vastlegden.

Regelmatig haalt hij inspiratie uit die stokoude traditionals, zo ook voor het andere, reeds vrijgegeven nummer Meeting Is a Pleasant Place. Hierop wordt Sam begeleid door  het Londense gospelkoorTrans Voices, bestaande uit transgenders. De basis van de songs op songdreaming wordt gevormd door contrabas, percussie en viool, maar daarnaast hoor je de nodige andere instrumenten, waaronder uitheemse als de Arabische Qanun en Zweedse Nyckelharpa.

Uiteraard werden de songs andermaal mede gearrangeerd met James Keay. Vaak zijn het voortmeanderende songs, soms op akoestische basis en soms ondersteund door drones soundscapes. Het album is rijk aan muzikaliteit en inventiviteit. Maar als altijd is de herkenbare, wat zalvende stem van Sam de kers op de taart. Voor mij als balsem voor de ziel. Songdreaming is andermaal een grote stap voorwaarts voor Sam. Liefhebbers van vernieuwende, vooruitstrevende folk weten volgens mij genoeg.

Theo Volk

Releasedatum : 15 maart 2024 Cooking Vinyl

Website : https://samleesong.co.uk/