Shane Smith & The Saints : Norther

 


Shane Smith & The Saints is een populaire vijfmansformatie uit Austin, Texas. Geformeerd in 2011 en bracht sindsdien een drietal albums uit. Na vijf jaar verschijnt nu Norther. Het is hun meest gevarieerde album van de vier. Het bevat een eclectische mix van stevige Amerikaanse roots muziek met invloeden uit country, folk en roadhouse rock & roll. De dertien songs geven een goede weergave van hoe de band live klinkt. De passionele zanger Shane Smith beschikt over een stem met een heerlijk hees randje, die hier omringd wordt door gedreven muzikanten.

Wellicht ben ik de enige, maar bij opener Book of Joe kreeg ik meteen associaties met de uitbundige muziek van Big Country. In de wat rustigere nummers, zoals All the Way, doet Smith’s klankkleur geregeld denken aan Johnny Cash. De meeste nummers zijn behoorlijk intens, hierdoor komt het ingetogen en sobere prijsnummer All the Way nog beter tot zijn recht. Alleen zang en piano weten me hier dik kippenvel te bezorgen. Ook tot de absolute hoogtepunten behoort het meeslepende Field of Heather.

Norther werd geproduceerd door Beau Bedford (Paul Cauthen, Sunny Sweeney, Tanner Usrey). De teksten en credits zijn terug te vinden op het handig uitklapbare hoesje. Half mei is het vijftal in Nederland om het uitstekende en gevarieerde Norther live te komen voorstellen.

Theo Volk

Releasedatum : 1 maart 2024 Thirty Tigers/Geronimo West Records/Mattan Records

Website : https://www.shanesmithmusic.com/