Habitants : Alma

 


Volgende week vrijdag verschijnen ruim honderd nieuwe albums, probeer dan maar als artiest de aandacht te trekken van de muziekliefhebber. Onder die releases bijvoorbeeld een groep als Elbow, maar die zal niet te klagen hebben over belangstelling. Gisteravond was Guy Garvey met Dutch String Collective al op tv te zien bij “Sophie & Jeroen” om hun nieuwe album te promoten.

Aanzienlijk minder exposure zal meer dan waarschijnlijk Alma, het tweede album van de Nederlandse dark wave- en alt.rockformatie Habitants vergaren. De groep werd destijds opgericht door gitarist René Rutten (The Gathering) en zangeres Anne van den Hoogen (Rosemary & Garlic). De andere permanente bandleden van Habitants zijn bassiste Mirte Heutmekers, gitariste Gema Pérez en drummer Jerôme Miedendorp de Bie. Hun in eigen beheer uitgebrachte debuutalbum One Self werd zowel door pers als publiek wereldwijd zes jaar geleden enthousiast ontvangen. Men toerde vervolgens in het clubcircuit en stond op festivals als Bruis, Booster en Oranjepop.

Volgens de band is Alma een innerlijke ontdekkingsreis, waarbij de complexiteit van het mens-zijn in al zijn facetten centraal staat. De albumtitel is Spaans voor “ziel”. Zo vertelt de song Alma het verhaal van een vrouw die worstelt met haar identiteit. Ze balanceert tussen kwetsbaarheid en kracht. Niet alleen tekstueel is Alma een ontdekkingsreis, muzikaal gezien is het een interessante mix van alternatieve rock, trip rock en dark wave. Qua geluid ergens tussen groepen als Massive Attack en Portishead. Soms kwetsbaar, soms dromerig en soms vervreemdend, maar altijd beklijvend. Alma is een waardige opvolger van One Self. Voor liveoptredens zie hier.   

Theo Volk

Releasedatum : 22 maart 2024 Psyconaut Records

Website : http://habitantsmusic.com/