Stef Kamil Carlens : Be Who You Wanna Be

 


Na de eerste keer de schitterend opgebouwde opener The Future gehoord te hebben was ik al om. Het is een cover van een nummer wat Prince schreef voor de score van Tim Burton's eigenzinnige versie van Batman uit 1989. Prince is de artiest die Stef sinds hij begin jaren tachtig in een hoekje van een klein winkeltje in de Antwerpse Kammenstraat Controversy uit een platenbak trok, met stijgende bewondering is beginnen volgen.

Stefs cover doet hier de versie van de meester echter geheel verbleken. Het aanstekelijke, funky ritme brengt de luisteraar meteen in de juiste vibe. De gelaagdheid van het nummer is geniaal, met ook nog eens een inventief koortje van Nel Ponsaers en Rahmat Emonds waarvoor Lovely Rita van The Beatles model lijkt te hebben gestaan. Ook is hier de heerlijke solo van Jonas Meersmans op Fender niet te versmaden.

Suspicion is eveneens een cover, afkomstig van A Gentleman’s Agreement van Dez Mona, een album waaraan Stef destijds meewerkte. Het nummer werd mede gecomponeerd door muzikant en producer Nicolas Rombouts (o.a. Mercelis) die ook meewerkte aan Be Who You Wanna Be, zowel als muzikant en als arrangeur. Het zijn die door Stef, Rombouts, Alban Sarens, Maarten Moesen, Nel Ponsaers, Rahmat Emonds, Jonas Meersmans & Mirko Banovic gemaakte arrangementen die de composities naar een nog hoger niveau tillen.

Ook C'est Comment Qu'on Freine is een aanstekelijke cover en wel van Alain Bashung & Serge Gainsbourg. De overige, uitstekende songs zijn van Stef zelf, waaronder het reeds vrijgegeven Walk on Red, Stop on Green waarbij het moeilijk stilzitten is. Het verslavende Be Who You Wanna Be is de afgelopen weken uitgegroeid tot een van mijn favoriete albums van 2024 tot nu toe. Gelukkig wordt de release binnenkort ondersteund met liveoptredens in de Lage Landen, net als het album een absolute aanrader!        

Theo Volk

Releasedatum : 12 april 2024 Starman Records

Website : https://stefkamilcarlens.be/

 

Stef Kamil Carlens & band live :

10-04 RIJKEVORSEL : De Singer  

12-04 BRUGGE : Cactus Club

13-04 GENT : Ha Concerts

 02-05 UTRECHT : TivoliVredenburg        

04-05 HERENTHOUT : De Lux                 

10-05 KORTRIJK : Wilde Westen

11-05 LEUVEN : Het Depot

15-05 SINT NIKLAAS : De Casino

18-05 MAASTRICHT : Muziekgieterij

19-05 BREDA : MEZZ

08-07 GENT : Gent Jazz