Oisin Leech : Old Sea

 


Samen met Mark McCausland vergaarde Oisin Leech bekendheid als het folk duo The Lost Brothers. Sinds 2008 bracht dit tweetal een vijftal studioalbums uit. Ze worden vanwege hun close harmony zang geregeld vergeleken met The Everly Brothers en The Louvin Brothers.

Old Sea is nu het solodebuut van Leech. De prachtig, relaxte opener October Sun, voorzien van een memorabele melodie, vormt het fundament van dit debuut. Leech had blijkbaar inspiratie genoeg, want hij had de keuze uit een veertigtal songs. Uiteindelijk belandden er negen stuks op Old Sea.

Onder leiding van producer Steve Gunn werd het album nabij Trawbreaga Bay in een oud schoolgebouw aan de desolate noordkust van county Donegal opgenomen. De keuze voor county Donegal was belangrijk voor Leech, want het is de regio waar zijn voorouders vandaan komen. De natuur in Donegal vormde een belangrijke inspiratiebron voor het album.

Sommige songs zijn experimenteler, zoals bijvoorbeeld Maritime Radio. Het gitaarspel ervan associeerde ik meteen met dat van Vini Reilly, frontman van de post punk groep the Durutti Column. Het debuutalbum The Return of the Durutti Column  van die groep is trouwens een klassieker en nog steeds een aanrader.

Leech wordt begeleid door een aantal vrienden, waaronder bassist Tony Garnier (vooral bekend van zijn samenwerking met Bob Dylan), folk legende Dónal Lunny (bouzouki) en M Ward (elektrische gitaar). De afgebeelde schilderijen op de voor- en achterkant zijn van de hand van Sinead Smyth. Old Sea kreeg overigens al een aantal zeer positieve recensies, volgens mij terecht.

Theo Volk

Releasedatum : 8 maart 2024 Outside Music/Tremone Records

Website : https://www.oisinleech.com/