Rieany Plus : Songs for Rieany Plus

 


Een door de wol geverfde zangeres is Rieany Janssen, die al ruim veertig jaar haar leven deelt met Jan Hendriks (o.a. Doe Maar, Boudewijn de Groot, Philip Kroonenberg, CCC Inc, Jack Poels.). Voeg daarbij de eveneens uit Boxmeer afkomstige BJ Baartmans (o.a. Iain Matthews, Jack Poels, Frans Pollux, Philip Kroonenberg, JW Roy, Andre Manuel) en je hebt een trio dat overloopt van de kwaliteit en ervaring. Samen namen ze de basis op van Songs for Rieany Plus. Het trio kreeg hulp van Sjoerd Van Bommel (drums) en Mike Roelofs (grand piano, Hammond B3 organ, Wurlitzer), de Wild Verband maatjes van BJ.

Voor het album wilde men een dozijn liedjes, waarbij mannelijke songschrijvers in de huid zouden kruipen van een vrouw of een ander genre. Een aantal werd speciaal voor het album geschreven. Sommige niet, zoals Weg van Hier van Björn van der Doelen. Via Bert Pijpers van CRS benaderde Rieany Björn. Al vrij snel bood hij Weg van Hier aan. “Dit ha’k nog ligge…kèk mar ‘s of ge d’r wa mee kènt, anders schrijf ik wel wa nieuws…Maar toen ik het hoorde zag ik meteen het schrijnende verhaal van een vrouw op de vlucht… Dit verhaal is helaas nog steeds dagelijkse werkelijkheid en dacht dit kan niet genoeg verteld worden”, aldus Rieany.

Een aantal van de liedjes komen van artiesten waarmee men veelvuldig samenwerkte. De songschrijvers waren Boudewijn de Groot, Gé Reinders, Jack Poels, Jan vd Meij, JP den Tex, Wouter Planteijdt, Eric van Dijsseldonk, BJ Baartmans, Philip Kroonenberg, Jan Hendriks, Björn van der Doelen, Jan van Bijnen en Iain Matthews. Het is heerlijk gevarieerd album geworden met een mix aan stijlen, van Americana, reggae tot aan folky popsongs, zowel in het Engels als enkele in het Nederlands. Dat ook reggae voorbijkomt is niet zo verwonderlijk, omdat Jan ooit in Doe Maar speelde. De liedjes werden voortreffelijk gearrangeerd door BJ en Jan en het album werd opgenomen in de Wild Verband studio (vernoemd naar een metselaarterm) van BJ. Het uitstekende en gevarieerde Songs for Rieany Plus zal uiteraard gepromoot gaan worden door optredens.

 

Theo Volk

Fysieke releasedatum : 15 maart 2024 CRS

Website : https://www.rieany.nl/projecten/rieany-plus/

 

Rieany Plus live:

21-03 HOVE (BE) : Da Capo, Polyvalente Zaal 20:00 uur

22-03 MELDERT (BE) : Hof den Tuitelaar 20:00 uur

15-05 NAALDWIJK : Preview Theater De Naald 20:00 uur

19-05 HAPS : Albumpresentatie, Huistheater De Steenakker 15:00 uur

26-05 UDEN : De Pul

In het najaar volgt een tournee door theaters