Aoife O’Donovan : All My Friends


 

De Amerikaanse singer-songwriter met Ierse roots, Aoife O’Donovan, volg ik al zo’n twee decennia op de voet. In eerste instantie als lid van de band Crooked Still. Daarnaast maakt ze sinds 2014 deel uit van I’m with Her, een trio samen met Sarah Jarosz en Sara Watkins. Ook solo bracht ze al een drietal albums uit.

Haar nieuwe album All My Friends is haar meest ambitieuze album tot op heden geworden. In het jaar dat de verkiezingsstrijd in het gepolariseerde Amerika in volle hevigheid zal gaan losbarsten, komt O’Donovan met een album, waarop het belang van stemrecht centraal staat. Ook blikt zij terug op Carrie Chapman Catt, die aan het begin van de twintigste eeuw strijd voerde voor vrouwenstemrecht in Amerika. Toch heeft O’Donovan zichzelf nooit gezien als een politiek songschrijver.

Muzikaal gezien wordt behoorlijk uitgepakt. Zo krijgt O’Donovan hulp van de weelderige strijkers van The Knights, een kamerorkest onder leiding van O’Donovan’s echtgenoot Eric Jacobsen, die het album voorbeeldig samen met haar produceerde. Daarnaast van het blazerskwartet The Westerlies en van het San Francisco Girls Chorus, bestaande uit zangeressen tussen 12 en 18 jaar. Haar goede vriendin Anais Mitchel zingt mee op Over the Finish Line. Tanner Porter arrangeerde de muziek op subtiele wijze.

O’Donovan schreef alle liedjes, behalve afsluiter The Lonesome Death of Hattie Carroll, wat door Bob Dylan werd geschreven. Er zijn weinig zangeressen, die met hetzelfde gemak zingen als O’Donovan. Ze behoort dan ook al zo’n twee decennia tot mijn favoriete zangeressen. All My Friends is een prachtplaat met een belangrijke boodschap.

Theo Volk

Releasedatum : 22 maart 2024 Yep Roc/V2 Records

Website : https://www.aoifeodonovan.com/