Saranne : Wie Ben Je Dan?

 


Eigenlijk zou de EP Wie Ben Je Dan? al een jaar geleden verschijnen. Helaas kreeg Saranne Schümers een ongeluk waarbij ze een frontale klap op haar strottenhoofd en stembanden kreeg. Het herstel zou zes weken gaan vergen, maar in de praktijk duurde het echter veel langer. Gelukkig kon Saranne eind januari weer voor het eerst optreden op de Radboud Universiteit, waar Saranne Teacher in Residence is voor het vak Nederlandse Taal en Cultuur.

Overigens begon neerlandica Saranne ooit in 2012 in het Engels te zingen op het dynamisch door BJ Baartmans geproduceerde album Feathers & Fools. Het bijzonder succesvolle en profetisch getitelde Dagen Dat het Anders Gaat liet vervolgens acht jaar op zich wachten. Dat had te maken met het feit dat Saranne in de gaten kreeg dat ze zichzelf veel beter in het Nederlands kan uitdrukken. Op het album was wederom een belangrijke rol weggelegd voor multi-instrumentalist en producer BJ Baartmans, die de composities zonder uitzondering prachtig arrangeerde.

Voor Wie Ben Je Dan? is echter een geweldige andere Brabantse producer ingehuurd. De lijst met wie de ervaren Gabriël Peeters samenwerkte is erg lang (o.a. Ramses Shaffy, Frédérique Spigt, JW Roy, Björn van der Doelen, Iris Penning en Mercy John). Door zijn vaak geweldige inkleuring van de liedjes kan Peeters gezien worden als de Haarlemmerolie die de songs naar een hoger niveau tillen. Maar de rest van de line-up mag er ook wezen.

Voor Bertolf Lentink verzorgde Saranne enkele jaren geleden het voorprogramma. Als wederdienst is Bertolf hier te horen op elektrische gitaar en mandoline. Daarnaast wordt Saranne bijgestaan door de inventieve celliste Mirthe de Jonge die vorig jaar nog een prominente rol speelde op het bijzonder fraaie Dan Maar Genieten van Iris Penning. Ten slotte kreeg Saranne hulp van nog een klasbak, violist Alex Akela (o.a. Björn van der Doelen, Tom Neven).

Met zulke geweldige begeleiders waren mijn verwachtingen torenhoog, maar die worden volledig ingelost. Ook deze keer speelt literatuur een belangrijke rol. De reeds vorig jaar vrijgegeven opener Duivels schreef Saranne na het herlezen van Goethes “Faust”. Het gaat voornamelijk over jezelf de ruimte geven als je voelt dat je daar behoefte aan hebt. Er zit trouwens nog een nu toepasselijke Easter egg in de tekst verborgen, namelijk de regel “Laat me mijn eigen gang maar gaan”. Een regel uit het refrein van de Ramses Shaffy klassieker Laat Me. Bij de video van Duivels waren trouwens de dochters van BJ Baartmans betrokken.

Over het algemeen houdt Saranne van liedjes in mineur. Teruggeslagen Lakens kent echter een vrolijk ritme en de tekst is erg hoopvol. Inspiratie ervoor kreeg ze na het zien van “The bedroom series” van de opkomende Amsterdamse kunstenares Degann. In haar schilderijen zie je onopgemaakte bedden die een onrustige nacht suggereren, maar die ook al het hoopvolle zonlicht van de dag weerkaatsen. “Dit nummer gaat over het nachtelijke woelen, de nachtelijke avonturen. Het gaat erover dat het goed is niet in het donker te blijven, maar op te staan en de deur uit te gaan”, aldus Saranne.

De titel Doe’s Lief verwijst naar de ideële reclame van Sire uit 2019. Een reclame die gaat over ons steeds verder polariserende en verhardende maatschappij. Met name op sociale media vliegen mensen elkaar om het minste in de haren. Over de verschillende fases in volwassenwording gaat Op de Troon Voor een Dag. Zeker als ouder moet je beslissingen nemen voor je kinderen, waarvan je hoopt dat ze de juiste zijn. Saranne heeft trouwens een jonge dochter die volgens mij nu al te popelen staat om in haar voetsporen van zangeres te treden. De bijzondere fraaie, gedragen afsluiter en titelsong is geïnspireerd door socioloog Nathalie Heinich over de drie pijlers die je identiteit vormen.

Net als bij de voorganger maakte Saranne het artwork zelf. Helaas moesten we een jaar langer wachten op het prachtige Wie Ben Je Dan? Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel, het duurt nu wel weer een jaar korter voor we nieuw werk van Saranne mogen verwachten.     

Theo Volk

Releasedatum : 12 april 2024 Kroese Records

Website : https://sarannesmusic.nl/

 

Saranne live :

14-04-2024 - EP-presentatie Thiemeloods Nijmegen - 15.00u

20-04-2024 - Record Store Day - Kroese Arnhem - 15.00u

01-06-2024 - Atelier 287 - Nijmegen

09-06-2024 - Zalmkerkje - Millingen - 13.30u

28-06-2024 - Bergharen -  19.00u (besloten)

25-08-2024 - Passie in de tuin - Bergharen - 13.00u

16-01-2025 - Deining - Veerhuis - Oeffelt - 20.00u

(nieuwe data volgen snel)