The Rusty Zippers : Film Dust

 


Film Dust is het debuutalbum van het kersverse duo Ed De Smul en Tom De Poorter. Beiden zijn echter door de wolgeverfde muzikanten. Zo is Ed vooral bekend van zijn bluesband Ed & the Gators en Tom is naast producer vooral bekend van Little Kim & the Alley Apple 3, waarvan Kimberley Claeys de zangeres is. Ook treedt Tom geregeld op als begeleider van de Nederlandse singer-songwriter Ellen Shae.

De samenwerking tussen Ed en Tom is niet nieuw. Zo sloegen ze al de handen ineen op het uitstekende Hardworking Man van de Ed De Smul Band. Hierop viel Tom vooral op door zijn inventieve gitaarspel.  De heren hebben duidelijk het beste in elkaar naar bovengehaald in de veelal door Ed geschreven liedjes.

In alle rust werden ze opgenomen in Toms eigen Sugarbird Recordings studio, volgepropt met vintage zestiger jaren opname apparatuur. Hierbij haalde men muzikaal inspiratie uit folk, Americana en country uit lang vervlogen tijden.

De meeste liedjes gaan over dingen die Ed meemaakte. Zo gaat Devil’s Gate over een aanrijding in het midden van de nacht in Texas toen hij daar op toer was. Het ongeluk gebeurde in de regio Hells Gate. Bird on a Wire omschrijft Ed als “een nummer over de verveling die soms toeslaat tijdens het lang wachten als je op weg bent tijdens het toeren, soms moeten we meer wachten dan dat we spelen op een podium en dat lijkt wel een droom , eens de muziek stopt is iedereen weg en ben je terug alleen.”.

The Ghost of Maggie Mae is natuurlijk geïnspireerd door de bekende Liverpoolse traditional. De inkleuring van de beklijvende, snel onder de huid kruipende liedjes is om door een ringetje te halen. Tom schreef ook twee composities, waarvan Revenant erg doet denken aan de ingetogen muziek van Virginia Astley. Ook de arrangementen en de uitstekende productie zijn van de hand van Tom.

De officiële release van het prachtige Film Dust zal plaatsvinden op 8 september in de Missy Sippy in Gent.       

Theo Volk

Releasedatum : 8 september 2022 Independent

Website : https://poorter.be/the-rusty-zippers/