Conrad Freling : Never Gonna Change the World

 


Zijn gebruikersnaam “Muziekobsessie” op het populaire muziekforum Musicmeter zegt veel over de Conrad Frelings passie voor muziek. Van dat forum ken ik Conrad dan al vele jaren en delen we veel muzikale voorkeuren. Toch wist ik heel lang niet dat hij in de avontuurlijke, alternatieve Rotterdamse band Seven Stars Over Sicily speelt. Vorig jaar recenseerde ik hun goed ontvangen tweede album The Endless Sea.

Met dit solodebuut Never Gonna Change the World gaat een lang gekoesterde droom in vervulling. Eigenlijk uit noodzaak ontstaan tijdens de lockdowns. De zelf geschreven liedjes werden thuis in eenzaamheid opgenomen, gemixt, gemasterd en ook ontwierp Conrad zelf de layout. En klinkt de muziek precies zoals hij vooraf wilde. Dus hoor je de invloeden van favoriete muzikale underdogs als Emmett Tinley, Thomas Feiner, Stephen Fretwell, Benjamin Biolay en Heiðrik terug op dit debuut.

Conrad heeft een overduidelijke voorkeur voor rijkelijk georkestreerde popmuziek.  Opener Hey Brother! werd al op diverse manieren vastgelegd, variërend van een zigeuner-, barok- tot funkversie. Het krijgt hier zijn definitieve bossa nova versie. Hey Brother! is een zeer persoonlijke ode aan zijn veel te vroeg overleden broer, een vrolijke bossa nova liefhebber.

Het samen met Tamara Woestenberg gebrachte Can I Make You Cry? stond eerder al op het Seven Star Over Sicily album And Here Comes the Night. Het nummer is een soort tussenbalans in het leven van Conrad, maar gaat ook over tevreden zijn met wat je hebt.

Astronaut is op twee manieren te interpreteren, over wegvluchten voor al het nieuws wat in de media op de mensheid wordt afgevuurd, maar ook over de druk van verwachtingen. De passionele manier van zingen is hier trouwens af en toe onvast.

De titel van Do That Thing You Have Always Wanted to Do spreekt voor zich, het gaat voornamelijk over het najagen van dromen. De achtergrondzang is hier trouwens fraai. Een van die dromen volbrengt Conrad nu met Never Gonna Change the World.

North Face of the Eiger stond eerder als Northface op de debuut ep van Seven Stars Over Sicily. Het lied vertelt het tragische, waargebeurde verhaal van de Duitse jeugdvrienden Toni Kurz en Andreas Hinterstoisser die als begin twintigers in 1936 de dood vonden op de noordkant van de Eiger.

Bijzonder fraai is het duet met de voor mij totaal onbekende zangeres Bette Schindler in Brown Sugar Cane. Het gaat over leven in het hier en nu en wat zou jij doen als je einde snel zou naderen? De samenwerking met Bette kwam trouwens opvallend tot stand, via een oproep via een muzikanten Facebookgroep. Bette enthousiaste reactie was  “stuur het maar op dan heb ik het vandaag nog klaar”.

Ook eerder vastgelegd werd New York City over een verloren liefde in een prachtige stad. Ook over de liefde handelt Just Another Day, andermaal een fraai duet met Bette. In dit geval handelt het over een bijzonder tienerliefde, die het leven van Conrad van de ene op de andere dag op zijn kop zette.

Afsluiter vormt Little Fellow, een slaapliedje voor zijn zoontje, die inmiddels alweer vijf is. Hier zijn trouwens Moody Blues invloeden te horen. Liefhebbers van passionele, rijkelijk georkestreerde muziek zullen hoogstwaarschijnlijk wel raad weten met dit debuutalbum Never Gonna Change the World.

Van het album verschijnt ook een limited edition, gedrukt op een mooie, genummerde zeefdruk cover. De releaseshow zal plaatsvinden op 24 september in Studio de Bakkerij in Rotterdam, Conrad wordt dan geruggensteund door een negenmansformatie.  

Theo Volk

Releasedatum : 24 september 2022 Brandy Alexander

Website : https://conradfreling.bandcamp.com/