Togo All Stars : FA

 


Nee, de titel FA heeft niets met shampoo of andere verzorgingsproducten van een bekend merk te maken, maar is gelukkig een stuk intrigerender. Voor de bevolking van Togo heeft het getal 256 een speciale betekenis. In de wiskunde is het getal bekend als de macht van twee (28).  Maar voor de aanhangers van de voodoo doctrine wordt het geassocieerd met Orakel van FA. Elke voodooisant is gekoppeld aan een van de 256 FA-diagrammen, een spiritueel systeem dat de verhalen, ritmes, liedjes en beproefde wijsheid van de voorouders meedraagt.

Voor hun tweede album FA ging het in Nederland woonachtige Togo All Stars niet over een nacht ijs. De muzikanten reisden naar verschillende Vaudou-tempels, spraken met priesters en namen deel aan ceremonies, waarbij ze muziek maakten met ingewijden.

Togo is een klein West-Afrikaans land dat aan de ene kant ligt ingeklemd tussen Ghana en anderzijds Benin en Nigeria. Niet vreemd dat muziek uit die landen, zoals bijvoorbeeld  highlife en de afrobeat van Fela Kuti hier behoorlijk doorklinken. Maar ook andere invloeden als funk, naast uitstapjes naar Cuba, New Orleans tot aan Europese invloeden.

Dit alles verpakt in beklijvende melodieën en ritmes, waarbij de percussie begeleid wordt door heerlijke blazers en toetsenspel en indringende zang. Wie meer over voodoo te weten zal willen komen is het boek “Voudou” van Leendert van der Valk wellicht een aanrader. Hij schreef trouwens een interessant artikel voor de website van Togo All Stars.

Voor liefhebbers van swingende West-Afrikaanse muziek zijn FA en de komende liveoptredens een absolute must.    

Theo Volk

Releasedatum : 5 augustus 2022 Excelsior

Website : https://showcase.fm/TogoAllStars

 

Togo All Stars live:

18-08 NIJMEGEN : Merleyn

19-08 UTRECHT : De Nijverheid

20-08 BIDDINGHUIZEN : Lowlands

21-08 BLOEMENDAAL AAN ZEE : Rapa Nui

23-08 GRONINGEN : Noorderzon

28-08 VENLO : Zomerparkfeesten

01-09 AMSTERDAM : Skatecafe

02-09 VLIELAND : Into The Great Wide Open

02-09 DEN HAAG : Paard

03-09 ZWOLLE : Stadsfestival

04-09 MAASTRICHT : Bruis Festival