The Analogues Sideshow : Introducing The Analogues Sideshow

 


In mijn recensie van gisteren gaf ik al aan dat ik een haat-liefdeverhouding heb met coveralbums. Behalve als ze beklijvend zijn, er minder bekende songs worden opgenomen en dat die nummers vervolgens een eigen signatuur gekregen heeft, zoals bijvoorbeeld eerder dit jaar bij Songs of Townes van Zandt Vol. III.

The Analogues zijn bij het grote publiek bekend van hun zo natuurgetrouw naspelen van iconische Beatles albums uit de late jaren zestig op plaat, maar ook op het podium. Die albums werden door The Beatles zelf nooit live gebracht. Met het live brengen van die albums voorzien ze blijkbaar in een grote behoefte, want ze vullen met gemak de grootste zalen. Hoe knap ik dit ook vind, toch ben ik blij dat ze nu een album met eigen nummers, Introducing The Analogues Sideshow, uitbrengen.

Bart van Poppel over het nieuwe album : “The Beatles blijven nadrukkelijk onze belangrijkste focus. Maar het maken van de eigen plaat heeft ook enorm veel plezier gegeven. Ons nieuwe album is dus een sideshow, maar dat wil niet zeggen dat we het niet serieus nemen. Integendeel. Net als wanneer we muziek van The Beatles spelen. Het komt allemaal voort uit dezelfde drijfveer: liefde voor muziek”.  

En die liefde voor muziek is terug te horen op Introducing The Analogues Sideshow. Vooral voor muziek uit lang vervlogen tijden. Alle heren leverden compositorische bijdragen, dus een stuk democratischer dan bij The Beatles, waar hoofdzakelijk Lennon en McCartney songs aanleverden. Ook de lead zang wordt verdeeld.

Van Diederik Nomden wist ik al langer dat hij een uitstekend componist is, zijn laatste soloalbum Parallel Universe was wederom fraai. Het gebodene is gevarieerd, aanstekelijke uptemponummers, ballades en melodische popsongs komen voorbij. Soms zijn er verrassende inkleuringen, zoals de viool in Pawn In Your Pocket. Uiteraard zijn er Beatles-invloeden, bijvoorbeeld in Damned If You Do ((samen)zang). Favoriete track is vanwege het toetsenwerk en heerlijke samenzang Turned Into Sand.

Introducing The Analogues Sideshow is een uitstekend album met eigen nummers, hopelijk komt er een vervolg. Maar voorlopig gaan de heren als The Analogues in september en oktober op tour in Nederland, België, Engeland en Frankrijk. Voor concertkaarten kijk hier.

Theo Volk

Releasedatum : 9 september 2022 Endless Music

Website : https://www.theanalogues.net/