Steve Dawson & The Telescope 3 : Phantom Threshold

 


In maart bracht Steve Dawson met het prachtige Gone, Long Gone het eerste van drie in 2022 te verschijnen albums uit. Het tweede album Phantom Threshold is een volledig instrumentaal album geworden, waarbij Steves pedal steel duidelijk het middelpunt vormt.

Dawson nam zijn partijen op in zijn eigen Black Hen studio in Nashville, de overige werden op afstand opgenomen. Toch is daar niets van te werken, sterker nog, er is een duidelijke synergie. Telescope 3 bestaat uit Jeremy Holmes (bas), Chris Gestrin (toetsen) en Jay Bellerose (drums/percussie). Ze noemen zich hier zo, omdat zij ook meespeelden op het eveneens instrumentale album Telescope uit 2008.

Verder kreeg Dawson hulp van  Daniel Lapp (viool en cornet op Cozy Corner en Tripledream) en Fats Kaplin (fiddle en banjo op het titelnummer en accordeon  op The Waters Rise). Verder worden de composities doorspekt met minder gebruikelijke instrumenten als een marxofoon (citer zonder fret), een Moog synthesizer en een Natrional Tricone resonator.

Praktisch alle composities schreef Dawson zelf. Het schitterende The Waters Ride schreef hij echter met Fats Kaplin. Verder waagt Dawson zich aan een bijzondere, psychedelische  vertolking van The Beach Boys klassieker You Still Believe in Me, afkomstig van het legendarische album Pet Sounds. Zelf omschrijft Dawson het album bondig als “an all-instrumental, pedal steel-driven trip”.  

Liefhebbers van Ry Cooders Paris, Texas zouden weleens gecharmeerd kunnen raken van Phantom Threshold.

Theo Volk

Releasedatum : 12 augustus 2022 Black Hen Music

Website : https://www.stevedawson.ca/