Laufey : Everything I Know About Love

 


Van IJsland komen relatief gezien best veel interessante artiesten, vorig jaar nog bracht singer-songwriter Bony Man met Cinnamon Fields een van de mooiste albums van dat jaar uit. Nieuwe rijzende ster is nu Laufey Lin Jónsdóttir, zij het dat Laufey slechts voor de helft IJslands is en voor de andere helft Chinees.

Haar vader is een enthousiaste jazzliefhebber, die dochterlief liet kennismaken met jazz zangeressen als Ella Fitzgerald en Billie Holiday. De klassieke muziek kreeg ze met de paplepel ingegoten door haar moeder, een klassieke violiste en haar opa Lin Yaoji was viooldocent aan het Central Conservatory of Music in China.

Ook Laufey begon viool te spelen en debuteerde op vijftienjarige leeftijd als soliste bij het Iceland Symphony Orchestra. Een jaar eerder was ze al de jongste deelnemer ooit in Ísland Got Talent, waar ze dat jaar de finale behaalde. Laufey studeerde vorig jaar af aan het prestigieuze Berklee College of Music. Momenteel woont ze in Los Angeles en gaat het haar voor de wind, mede dankzij haar goed ontvangen debuut EP.

Vrijdag verschijnt haar langverwachte debuutalbum Everything I Know About Love. Een album over liefde en over volwassen worden. Ook een album waar de nostalgie en romantiek van afdruipt. Het kent een hoog zwijmel gehalte, verpakt in een modern muzikaal jasje. Ze tapt uit diverse muzikale genres, zo is opener Fragile zwoele Bossa Nova. Hierin wordt trouwens meteen duidelijk dat Laufey een prachtige stem heeft.

Uiteraard zijn er ook de nodige jazz invloeden, zo spreek de titel van Just Like Chet al voor zich. Maar ook klassieke invloeden, zo begint de titelsong Everything I Know About Love met een overbekend stukje Bach.

Onlangs kreeg ik trouwens zowel voor Laufey als voor Bony Man een uitnodiging voor het bijwonen van een concert. In het geval van Laufey was dat voor een uitverkocht concert in De Melkweg en van Bony Man voor een huiskamerconcert. Ik misgun niet iemand iets, maar het blijft voor mij toch altijd een groot raadsel, waarom de ene meteen doorbreekt naar het grote publiek en de ander niet.      

Theo Volk

Releasedatum : 26 augustus 2022 Awal/V2

Website : https://www.laufeymusic.com/

Laufey live :

10-11 AMSTERDAM : Melkweg (Uitverkocht)